Chyby při krmení

Chovatelé se dopouštějí nejrůznějších chyb ve stravování svého mazlíčka. Důležité je vybírat stravu podle plemene a váhy psa. Dále páníčkové nesmějí zapomínat na to, že jejich psí přítel se během svého života mění a je tedy důležité krmit ho podle aktuální životní fáze. Krmivo by se mělo přizpůsobovat, jinou potravu musí dostávat štěně, dospělý pes či pes senior. Zajištění dostatečného množství vitamínů a minerálních látek zabezpečuje to, že pes bude v dobré kondici.

 

 

Pes není jen masožravec ani vegetarián

 

Psi nejsou vybaveni tak, aby se živili pouze masem. Potřebují rozumnou směs stravy, kterou tvoří vyvážená skladba uhlohydrátů, tuků, proteinů, minerálů a vitamínů. Někteří psi, zejména menších plemen, dokážou být značně vybíraví. Chovatel tomuto chování nesmí ustoupit, pokud je pes naprosto zdravý. Jestliže totiž pes odmítá nějakou stravu, která je důležitá, může mu to způsobit různé zdravotní potíže. Velkou roli zde hraje návyk, již štěně by mělo být naučeno přijímat různorodou stravu.


Překrmování psa

 

Jedním z běžných postižení psů je obezita. Ta pro ně není zdravá, způsobuje různá onemocnění, zatěžuje klouby, trávicí soustavu a vnitřní orgány. Většina psů je obézní právě kvůli překrmování a nedostatku pohybu. Majitelé to často nevidí a je pro ně těžké pochopit, že omezení přídělu potravy není vůči psu žádná krutost. Je důležité čas od času sledovat váhu psa. Sledování váhy umožňuje rozeznat jak sklon k obezitě, tak úbytek váhy, který může být známkou nemoci. Změna jídelníčku a dostatek pohybu pomůže vašemu mazlíčkovi dostat se zpátky do formy.


Co nepatří do misky?

 

  • Cibule, zelí, luštěniny, čerstvý chléb, květák - takovéto potraviny způsobují nadýmaní a bolesti břicha.
  • Štěpivé kosti (př. drůbeží) - poškozují trávicí systém a způsobují nepravidelnou častou stolici
  • Cukrovinky (zejména čokoláda), káva a čaj - způsobuje zvracení, průjem, zvyšuje se dechová a srdeční frekvence či teplota Podávání těchto potravin je velice nebezpečné.
  • Slané a kořeněné potraviny (př. uzeniny) - častější podávání způsobuje trávicí potíže, onemocnění jater a ledvin.
  • Některé vnitřnosti (př. slezina) - způsobuje průjem.
  • Brambory a kořenová zelenina - syrová je špatně stravitelná.

 

Krmit psa zbytky od našeho stolu je naprosto nevhodné. Pes sice dokáže sníst téměř cokoliv, ale časem se to vše projeví na jeho fyzickém stavu. Mezi hlavní živiny, které jsou pro každé zvíře nezbytné, patří: uhlovodany (uhlohydráty), které dodávají energii, tuky, ty jsou nejkoncentrovanější formou energie, větší než u uhlovodanů (jejich nadbytek se přeměňuje v podkožní tuk), bílkoviny - dodávají tělu životně důležité stavební látky a vedlejší živiny jako vitamíny, minerály a stopové prvky - jsou důležité pro zdraví zvířete, ovšem v přiměřeně malém množství.


Střídání potravy a špatné dávkování

 

Pokud majitel střídá psovi nárazově stravu dle vlastních potřeb, není to zrovna vhodné a psovi to většinou rozhází trávicí systém. Těmto náhlým změnám se pes nestačí přizpůsobit. Někteří psi to snáší bez vnějších projevů, jiní trpí průjmy, mají sníženou imunitu či horší kondici.Veterináři doporučují, pokud krmíte psa 3krát denně, dávat mu buď 3 porce granulí nebo naopak 3 porce masa, nikdy to však nestřídejte. Pokud se rozhodnete psovi změnit stravu, učiňte tak postupně.

 

U průmyslově vyráběného krmiva dodržujte krmnou dávku uvedenou na obale výrobku. Někteří majitelé si myslí, že hodnota uvedená na obale je nízká a zvyšují dávku ve snaze svému mazlíčkovi přilepšit. To však vede k příliš vysokému kalorickému přísunu a pozdější obezitě. Pokud připravujete potravu doma, musíte brát ohled na stáří, plemeno i velikost psa. Řídíte se též kondicí a tím, jak velkou energii váš pes vydá.