Mýty o krmení

 

Měl by pes dostávat krmení vždy ve stejný čas? Vyloučit vepřové maso z jeho jídelníčku? Jak vznikají mýty o krmení psů, které v nejrůznějších obměnách slýcháme stále dokola?

 

Dříve to obvykle bylo tak, že „jedna paní povídala…“. Dnes se tato situace v podstatě opakuje s Internetem. „Někdo“ o „něčem“ napíše, další informaci předají dál a po několikátém zopakování se začne výchozí názor považovat za skutečný. A to i navzdory tomu, že nikdy nebyl posouzen, přijat či zamítnut odborníky nebo podložen fakty. Nyní se podíváme na ty nejfrekventovanější mýty o krmení psů.

 

Nenechte psa před jídlem pít

 

Psi by měli mít vždy přístup k čerstvé pitné vodě. Odstraníme-li misku s vodou před krmením, neplynou z toho žádné výhody. Naopak. Odepíráním vody lze u psa vyvolat nadměrnou žízeň, která může skončit až dilatací žaludku. Pes by zkrátka měl mít misku s vodou stále k dispozici.

 

Krmte psa každý den ve stejný čas

 

Znáte to, pokud se nenajíte, kdy chcete, jste hladoví a velmi nepříjemní. Je jen logické, že pes se bude cítit stejně. Pokud se s krmením výrazně opozdíte, a to tak, že je již velice hladový, pravděpodobně jídlo zhltá a přežere se, což může podráždit žaludek. Obecně ale většina psů nebude mít problém s krmením v mírně odlišných časech, pokud se bude dodržovat alespoň rámcový denní režim.

 

Psi by neměli jíst vepřové maso

 

Mýtus se rozšířil před několika lety, a jak se zdá, drží se úspěšně dodnes. Vepřové se používalo ke krmení psů velmi dlouho a nepůsobilo jim žádné problémy. Nabízí se dva možné důvody, proč se tento mýtus objevil: jedním z nich je, že vepřové kosti se snadno lámou na drobné a ostré úlomky a ty mohou následně způsobit vnitřní perforaci střev. Druhý, že vepřové maso má vysoký obsah tuku a jeho nadměrná konzumace by mohla vést až k zánětu slinivky břišní. Ale při dodržení rozumného dávkování není nijak nebezpečné krmit psa vepřovým masem.

 

Psi, kteří dostávájí čerstvé maso jsou agresivnější

 

Samotné krmení syrovým masem u psů agresivitu nevyvolá. Takové maso je pro psa dokonce mnohem cennější a proto je možné, že si ho před vámi bude chtít „chránit“. Pokud mu v takové situaci ustoupíte, podpoříte u psa pocit, že je ve Vaší smečce dominantním on. Může to vést k dalšímu jeho soupeření i při jiných okolnostech. Nicméně tyto reakce nesouvisí hlavně s potravou, ale s povahou a výchovou daného jedince.

 

Psi potřebují ve svém jídelníčku rozmanitost

 

Z nutričního pohledu psi žádnou rozmanitost v jídle nepotřebují. Kvalitní krmiva obsahují vše, co potřebují. Zda psi potřebují rozmanitost jídla je z psychologického pohledu těžké posoudit, ale obecně neexistuje u psů žádná zakořeněná touha po něčem novém. Někteří psi dokonce odmítají žrádlo, které je neznámé či nové barvy a chuti. Časté změny v jídelníčku mohou způsobit vybíravost psa a také zatížit jeho zažívací systém.

 

Psa byste měli krmit 1x denně

 

Není důvod, proč byste se tohoto výmyslu měli držet. Malá plemena, staří psi či štěňata – ti všichni z rozdělení krmení na několik denních dávek nakonec profitují. Krmení jednou obrovskou porcí žrádla denně může u psa vést jedině k poškození žaludku.

 

Štěňata potřebují dětskou ovesnou kaši

 

Některé výrobky určené dětem, jako např. ovesná kaše obsahují cibulový prášek (pro psy jedovatý) a cereálie (vážou na sebe nevstřebatelné minerály), a proto rozhodně nejsou pro psy vhodné. Pro tuto věkovou kategori je nejlepší volbou kvalitní kompletní krmivo určené speciálně pro štěňata.

 

Psi by měli jíst poté, co se najedí lidé

 

Jeden z dalších mýtů, který se váže k našim zastaralým představám o dominanci. Dříve se hojně prosazoval názor, že když nakrmíte psa až potom, co se sami najíte, zdůrazníte Vaši nadřazenost. Většina odborníků soudí, že to nemá absolutně žádný vliv. V některých případech je dokonce vhodné krmit psa před vaším jídlem, například pokud drží dietu. Přinejmenším Vám nebude při stolování slintat pod stolem na nohy.


Pes by měl držet jednou v týdnu hladovku

 

Neexistuje jediný rozumný důvod, proč by se tomuto dalšímu výmyslu měl přikládat nějaký význam. Je spousta případů, ve kterých byste psovi hodně ublížili, například psi senioři či diabetici, ti by se s takovým zásahem do jídelníčku jen těžko vyrovnali. A pokud tomu stále věříte, zkuste si „hladovku“ také a uvidíte, zda vás to učiní spokojenějšími.

 

Mléčné výrobky a vejce jsou pro psy nestravitelné

 

Mnozí majitelé se obávají krmit pejsky vejci kvůli riziku salmonely. Psi mají ale mnohem kratší zažívací trakt než lidé, a proto nejsou náchylní k takové nákaze. Ohledně mléčných výrobků panuje podobná obava, jelikož laktóza není pro psy dobře stravitelná. Nicméně ne všechny mléčné výrobky mají vysoký obsah laktózy a proto třeba tvaroh nebo jogurt můžou skvěle doplnit psí stravu.